Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

6x wandelen en vogels spotten in Limburg

In de maand oktober beginnen heel wat vogels aan de trek naar hun overwinteringsgebieden, dichtbij in Europa of ver weg richting Afrika.

Op onderstaande wandelingen kom je een vogelkijkhut of uitkijktoren tegen dus vergeet je verrekijker niet en ga op pad!

  • Stokkem in RivierPark Maasvallei

De oranje wandellus in het wandelgebied Stokkem leidt je door het natuurgebied Negenoord en langs het gehucht Boyen. Het natuurgebied Negenoord is 200 ha groot en wordt beheerd door Limburgs Landschap. Deze vroegere Maasuiterwaard is door grindwinning herschapen in een plassengebied met daarnaast een kleurrijk en kruidenrijk mozaïeklandschap van graslanden, wilgenbos of ooibos. Tal van (water)vogels komen hier genieten van de rust en de natuur. Ook in Boyen kun je bijzondere vogels spotten… Met wat geluk zelfs een ooievaar! Heb je maar weinig succes met vogels te spotten in de buitenlucht, dan kan je ook nog terecht in het Visitor Center De Wissen. Hier loopt een expo over enkele bijzondere vogels langs de Maas zoals de grauwe klauwier, de veldleeuwerik, de visdief en de ooievaar. 

Bekijk de route hier.

  • Zig en Goort in KempenBroek

Het wandelgebied Zig en Goort is uitgestippeld doorheen het afwisselende landschap tussen Abeek en Lossing. Op de gele wandeling (6,8 km) kom je bosjes, weilanden, akkers en laagveenmoerassen tegen maar vooral de vijvers met rietkanten en moeraszones maken dit gebied uitermate aantrekkelijk. Vanuit de vogelkijkhut geniet je van een prachtig zicht over de vijvers en waar het te nat wordt, wijzen knuppelpaden je de weg.

Bekijk de route hier

  • Platwijers-Wijvenheide in De Wijers

De oranje wandeling (5,2 km) door Wijvenheide is een unieke vijverwandeling in het hart van De Wijers. Ontdek de verschillende riet- en moerasvogels in De Wijers zoals Baardmannen, Zilverreigers en Roerdompen. Ga erg vroeg ‘s ochtends op pad, dan zijn de vogels het meest actief. Speur met een verrekijker de oevers en het riet bij vijvers af. Of ga naar een van de vele vogelkijkhutten en kijkwanden, daar kan je de vogels bespieden zonder ze te storen.

Bekijk de route hier.

  • Schulensbroek in Haspengouw

Het Schulensbroek groeide uit tot één van de grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht voor vogels die open, grazige en natte gebieden verkiezen en ligt op een drukke trekvogelroute. Kies voor de oranje wandeling (8,3 km) met start aan ’t Vloot die grotendeels over de dijk rond het meer loopt. Tip: aan het bezoekerscentrum kan je vanop het uitkijkplatform de talrijke vogels bezig zien.

Bekijk de route hier

  • Bergerven in Nationaal Park Hoge Kempen 

In de noordelijkste punt van de Hoge Kempen - tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem - ligt Bergerven, een voormalige grindwinning omgevormd tot meren waar natuur terug ruimte krijgt. De groene wandeling (4,2 km) laat je kennis maken met de steilrand van de 'Hoge Kempen' waar je getrakteerd wordt op een vergezicht over het natuurgebied Bergerven. Vanuit de vogelkijkhut heb je een mooi zicht over de voormalige grindplassen en kan je op vrijwel elk tijdstip van het jaar een grote hoeveelheid vogels op het water waarnemen. 

Bekijk de route hier.

  • Munsterbos op de grens van Haspengouw en de Hoge Kempen

Dit grensgebied omvat een gevarieerd landschap dat het beste van twee werelden combineert. Start aan de Taunusweg (Munsterbilzen) met een korte aanlooproute en kies dan voor de blauwe lus van 4,8 km. Blikvanger is het eeuwenoude vijvergebied en de moderne uitkijktoren om de zeldzame water- en moerasvogels te observeren. 

Bekijk de route hier.