Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Paarse heide spotten in Limburg

Op verschillende plaatsen in Limburg kan je al genieten van een zee van paarse bloemen. Wij hebben de mooiste wandelingen voor jou opgelijst.

Nationaal Park Hoge Kempen

  • Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei. Je ontdekt er  mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen, landduinen en enkele opvallende gebouwen. Start hier de gele wandeling van 16 km of begeef je naar instapplaats Moorsberg voor de paarse wandeling van 6 km.
  • De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke graslanden. Vertrek vanuit het kerkhof voor de groene wandeling van 4,5 km
  • De Mechelse Heide is de toegangspoort bij uitstek om de bloeiende heide te verkennen. Er starten hier maar liefst 7 wandellussen maar we tippen de rode wandeling van 7 km. Of vertrek vanuit camping Kikmolen voor de blauwe wandeling van 4,5 km.
  • Duik in het verleden op het voormalige prinselijke landgoed Pietersheim (76 ha!). Kies vanuit instapplaats La Butte aux Bois voor de paarse wandeling van 12 km met de mooiste vergezichten over de paarse heide. Deze wandeling behaalde bovendien het wandelkeurmerk 'Premium' van het gerenomeerde 'Deutsches Wanderinstitut'.
  • Lieteberg is vooral bekend voor het avontuurlijke Blotevoetenpad maar er starten hier ook heel wat wandellussen. Kies voor de blauwe wandeling van 9,5 km en ontdek de paarse heide in alle rust: je wandelt doorheen het stiltegebied ‘Zwarte Put’.

Nationaal Park Bosland

  • De Heuvelse Heide is een kleine, verborgen heideparel nabij Lommel-Kolonie. Vanuit Jachthaven De Meerpaal vertrekken drie wandellussen. We tippen hier de oranje lus van 7 km of de rode van 9 km voor een stevige wandeltocht.
  • Het gebied Kattenbosserheide is een natuurparel met adembenemende heidelandschappen. Op de oranje route van 7,5 km wandel je langs een schitterend heidereservaat waarin zelfs enkele jeneverbesstruiken aanwezig zijn. Of kies voor de rode wandeling van 9 km, een stevige tocht door een heel divers landschap van oude, beboste landduinen waar heide opnieuw kansen krijgt.
  • Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan, wie hier komt wandelen waant zich in de woestijn. Op de rode wandeling van 12 km kom je langs één van de mooiste, onverwachte landschappen van de Lage Kempen: een waterplas, een uitkijktoren, een architecturaal hoogstaande wandelbrug over het kanaal en … een prachtig heidegebied.

De Merode

  • In Tessenderlo, midden in de bossen, ligt onthaalpoort Gerhagen van Landschapspark De Merode. Start aan het Bosmuseum en kom tot rust in de bossen van stiltegebied Gerhagen op de blauwe wandeling van 6 km.

De Wijers

  • De wandelgebieden De Teut in Zonhoven en Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren vormen samen een uitgestrekt heidegebied midden in het natuurgebied De Wijers. Combineer ze tijdens een Dagstapper, een lusvormige wandeling van 24 km. Deze Dagstapper is een inkorting van de meerdaagse 'Lange Afstandswandeling De Wijers'.
  • De Maten ligt op de grens van Genk en Diepenbeek en is één van de oudste natuurgebieden in België. Start vanuit de Slagmolen, één van 8 toegangspoorten van de Wijers, en kies voor de oranje wandeling van 4 km of de rode van 10 km om met de Maten en zijn mooie vijvers en heide kennis te maken.